Milí přátelé, jelikož jsme součástí „církve slavící“, ke které patří kromě sycení Božím slovem i sycení chlebem a dalšími výbornými pokrmy, které nám Bůh ze své štědrosti dává jako důkaz jeho lásky k nám. Proto bychom rádi na našich farních stránkách uveřejňovali i vaše recepty.
Své recepty můžete posílat na adresu dekanstvi.mh@seznam.cz. Těšíme se i na společné ochutnávky.
500 g pol. a 500 g hl. mouky, 60 g droždí, 100 ml vlažného mléka, 100 g cukru krupice, 4 žloutky, 700 g másla, lžičku soli, cit. kůru.
Mouku do mísy + droždí zalít mlékem + cukr - nechat vzejít kvásek, přidat změklé máslo, žloutky, sůl, cit. kůru. Zpracovat těsto, nechat cca půl hodiny odležet v lednici, můžete hned vyválet plát, vykrajovat a plnit dle chuti a svých zvyklostí. Cca 180 koláčků z kg mouky.
Těsto:
1/2 kg hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 1 hera, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 pr.do.peč., špetka soli.
Náplň:
250 g mletého máku, 2,5 dcl vroucího mléka, 3 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 2 vejce, 100 g cukru, 2 hrsti hrozinek, 1 dcl rumu, dle chuti skořice, badyán, anýz, co kdo rád...
Suroviny na těsto všechny do kopy jako na linecké, nechat aspon hodinu odležet v lednici, vyválet na vysoký vymazaný plech.
2 hrnky kefíru, 4 vejce, 3 lžíce medu (dle chuti), 1 hrnek oleje, 1 hrnek pohankové mouky, 1 hrnek rýžové mouky, 1 hrnek mletého máku, 1 prášek do pečiva, šťáva a kůra z 1 citronu, 1/2 lžičky skořice a badyánu
Vše ušlehat dohromady. Peču na 160 ve formě 55 min., buchta na plech na 160 30 min.
5 vajec, 2 lžíce pohankové mouky, 1,5 lžíce rýžové mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce oleje, 3 lžíce teplé vody
Žloutky vyšleháme s vodou a olejem do pěny. Přidáme sypké přísady a tuhý sního z bílků. Pečeme na 190 cca 15 min.
Krém: kostka měkkého tvarohu + kaše z vody a kukuřičného škrobu ( 20 ml vody svaříme s jednou lžící škrobu) + tři lžíce medu + lžíci kakaa (nebo Karobu) - vše vyšleháme
Po vychladnutí namažeme, stočíme, potřeme na povrchu, posypeme kokosem (nebo ořechy aj.)
Špaldový štrůdl, který ve farní kuchyni velmi rychle zdomácněl. Velmi rychlý a chutný.
250 g celozrné špaldové mouky
250 g syrové najemno strouhané mrkve
100 g másla
Postup: mouka + mrkev + nakrájené máslo = vypracovat těsto.
Pokud se štrůdl plní tradičně strouhanými jablky, není třeba nikterak doslazovat.
Je to lehčí a stravitělnější varianta klasických závinů.
6 vaječných žloutků, 6 lžic jemného cukru, 2 lžíce oleje, 4 lžíce vlažné vody – vše společně šleháme; následně se přidá: ze 6-ti bílků ušlehaný sníh, 5 lžic výběrové mouky, 3 lžíce kakaa.
0,5 l červeného vína, 0,5 l černého čaje, 10 dkg cukru, 2 dcl rumu, 1 ks celé skořice, 1 citron (nakrájet na kolečka i s kůrou), 1 malý pomeranč (nakrájet na kolečka i s kůrou), 2 ks hřebíčku, společně uvařit, scedit a po doušcích vychutnávat.
5 bílků + 10 dkg cukru krystal – šlehat; přidat 5 žloutků, 2 lžíce kakaa; péct cca 10 - 15 minut.
Upečená roláda se naplní ušlehanou šlehačkou, pak se smotá a vloží se do lednice na zchladnutí (alespoň 1 hodina).
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer